Български занаяти и много забавления на 12-тото „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

Обновена на: 
14 ноември 2020

Бог Дионис (Виктор Бойчев) и инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, заедно с вакханки в бели тоги, танцьори и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“  поведоха шествието по главната улица на Пловдив, което традиционно предхожда официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“.

Програмата започна пред сградата на община Пловдив с изпълнение на ансамбъл „Тракия“, а Бог Дионис призова пловдивчани и гости на града да се включат и да посетят 12-тото издание на фестивала, което продължава до неделя.

В него тази година участват 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те са разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите има насочващи стрелки към всички фестивални локации и при желание за дегустация може да опитате над 200 вида вина реколта 2020 г.

По маршрута на шествието от община Пловдив към мястото на откриването на ул. Съборна, пловдивчани се насладиха на още две изпълнения на ансамбъл „Тракия“ – на стълбите на Каменица и на Римски стадион. Бог Дионис подканяше гражданите на Пловдив да се включат и  приканваше към строго спазване на всички противоепидемични мерки.

До 15 ноември, възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели,  дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

Занаятчийските ателиета от „Улица на Занаятите Пловдив” и „Занаятчийски център Бакалова къща” ще отворят врати за винолюбителите и гостите на празника. Посетителите ще могат да се запознаят с различни български занаяти и да изработят изделие под ръководството на майстор.

Винените дегустации  през трите дни са както следва: 13 ноември – от 14 до 18 ч., 14 ноември – от 11 до 18 ч, 15 ноември – от 11 до 17 ч.

Жетоните са на цена 75 стотинки за брой. Не пропускайте възможността да се сдобиете и с брандираната стъклена чаша за дегустации, за да се почувствате като истински професионалисти. Ще ги намерите пред  всяка локация, където ще има сътрудници, от които може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. А, за да усетите вкусовите качества на дегустираните вина, може да ги комбинирате с подходящи гурме продукти.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2020“ в категориите – Червено, бяло и розе,  победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите – бутилка вино.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.