Двореца в Балчик показва изложбата „Българският фолклор- съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“

Обновена на: 
9 юли 2021

Зала „Учебен център“- Двореца Балчик представя до 18.07. 21. година изложба и отворени занаятчийски ателиета за своите гости. Изложбата „Българският фолклор- съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“ показва уникални творби на авторите и майсторите.

Тук посетителите могат да се докоснат до магията на старите занаяти.

Да се запознаят с тъкачеството, с филигранната декорация от кожа, да създадат свое малко бижу от стъкло с техника „Лампуърк“, да опитат стара техника на плъстене - само с ръце , вълна и сапун да създадат свое произведение.

Автентичните техники за създаване на художественото произведение ще бъдат интерес за любознателните. Те ще могат да работят на стан, ще се запознаят с "кожения филигран" , като начин за декориране и изработване на детайл. Мекотата на кожата, здравината , елстичността са изключително добри качества на този материал , а попаднал в ръцете на творец , създават уникални форми, предмети за бита , които са вечни. Магията на стъклото , цветните отражения , преливане на форми ще бъде показана в техника "Лампуърк".

Как да преплетем вълнените нишки и да създадем плъсти или чрез техника "иглонабиване" да декорираме, рисуваме с вълна ще бъде едно различно преживяване.

В изложбата са представени творби на авторите, които могат да бъдат откупени.

А символиката на българската шевица в разнообразните български носии, ще бъдат разказвачи на истории и легенди от българския фолклор.

Автори:

Тъкачество - Милена Кючукова Галя Николова

Накити стъкло- Диана Раданова

Художествена обработка на кожа- Миглена Георгиева Диян Фотев

Плъсти- Силвия Стоянова

Колекция национални носии- Производство на българско национално облекло "Галатея -Варна"