Читалището в Елхово организира конкурс за снимка на автентична народна носия

Обновена на: 
3 февруари 2021

Народно читалище „Развитие – 1893“ град Елхово организира онлайн конкурс за снимка на автентична елховска народна носия. Конкурсът „От раклата на баба“ ще се проведе от 1 до 28 февруари 2021 г.

Основната цел на конкурса е издирване, запазване и популяризиране на прекрасните български традиционни облекла, както и специфичните наименования на техните отделни части. Да се покаже красотата на носията във всичките и разновидности, разнообразие и колорит от всяко едно село на Елховско. В конкурса могат да участват и снимки на накитите, престилките, забрадките, полите, газите, поясите и сукманите, изработени от сръчните ръце на бабите ни. С отварянето на старата ракла ще оживеят шевиците и гайтаните със своята красота, цветове, съчетание и майсторство на изработка.

Право на участие в конкурса имат всички, изпратили една или повече снимки на автентична народна носия от Елховско. Няма ограничение за възрастта на участниците. Снимки могат да се изпращат до 28 февруари 2021 г. на адрес: [email protected]