6 идеи за по-различен подарък за празниците

Обновена на: 
14 декември 2020

В тази трудна за всички година, решихме да изведем няколко интересни идеи за малко по-различни подаръци за предстоящите коледно-новогодишни празници, с които да изненадате и зарадвате вашите близки. Необходими са единствено няколко клика в интернет или посещение на най-близкото занаятчийско дюкянче, с което, освен че подпомагаме родното, си спестяваме и огромните опашки в големите търговски вериги. Ето и предложенията:

Дърворезбовани пана и картини

Дърворезбата е един от най-старите занаяти в света. Тя е известна на хората още от времето на неолита. До ден днешен дърворезбите са високо ценени и се радват на голяма популярност. В България, дърворезбата има дълга история и традиции. Разнообразието от модели и форми, създадени през вековете, днес е истинско произведение на изкуството, изваяно от ръцете на майсторите — дърворезбари.

Троянска керамика

Популярността на троянската керамична школа през Възраждането се дължи на даровитостта и опитността на майсторите да създават практични, полезни и красиви съдове. С течение на времето занаятът се развива и цветовата гама при посудата става пъстра, вплитат се и „захариевите китки“. Едни от най-изящно украсени са паниците, стомните за вода и делвите за съхраняване на жито.

Дървена детска играчка

Дървените играчки предлагат, освен безброй забавни игри за децата, но и набор от образователни качества. Класическите пъзели, строители и миниатюрни конструктори помагат в усвояването на смятане, писане, двигателни умения и други. За щастие, все по често родителите проявяват интерес към закупуването на подобен тип играчки, тъй като и с малка доза носталгия си припомнят собственото детство. Връщането към традиционните игри балансира наплива от дигиталния свят.

Ръчно изработен кожен колан

Сарачеството е един от най-старите кожaрски занаяти. Занаятът се радва на особено развитие и популярност в град Кюстендил и околностите. Градът се превръща в признат център на традиционни занаяти, свързани с обработката на кожи, а през 1928 г. е открито третото в страната и Европа Сарашко училище.

След модернизацията и индустриализацията, серийното производство постепенно измества от пазара ръчно изработените сарашки шедьоври.

Ръчно изработен нож

Ножът се е превърнал в неразделна част от човешкия бит. Изработването на качествен нож изисква сериозни умения и майсторство. По българските земи този занаят започва да се развива сравнително късно, но за сметка на това преди Освобождението произведените български остриета се продават по пазарите и тържищата на цялата Османска империя.

Дреха с шевица

Вглеждайки се в традиционните носии, с които са били облечени нашите баби и дядовци, няма как да останем равнодушни.

Българската шевица не е просто орнамент или украса по дрехата. Тя е много повече. Част от нашия бит, култура, история. В шевицата е кодирана енергия, която пази в себе си определено послание. Формите, мястото и цветовете на шевицата разкриват дълбоко знчение, което носи нашата самоличност.