Кукерско шествие и възстановка на ритуали на Сирни Заговезни в Добрич

Обновена на: 
11 март 2021

Тази година „Сирни Заговезни - Ден за прошка“ се пада на 14 март, неделя. Празникът е винаги 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.

Сирни Заговезни (Сирници, Сирни поклади, Прошка, Неделя сиропустна) поставя началото на най-големия пост през годината - Великият пост. С този празник се свързват кукерските игри, очакването на пролетта и проявата на най-висшия човешки акт - прошката.

В народния бит, на този ден млади и стари прескачат за здраве накладени огньове. На този ден влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение.

От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден. През целия ден по - младите посещават домовете на по - възрастни роднини и близки и искат прошка с целуване на ръка. Символът на този ритуал е да изпълниш сърцето си с любов и мир за да посрещнеш Възкръсналия Христос (Велиден).

ПРОГРАМА:

15.30 ч.

Място: Начало на пешеходна зона на бул. „25 септември“ (Стара къща) – АЕМО „Стария Добрич“

Кукерско шествие

16.00 ч.

Място: АЕМО „Старият Добрич“ до Часовниковата кула

Възстановка на ритуали, свързани със Сирни Заговезни.

Участват: Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов

Организатор: Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич