Отменя се празникът на еленския бут

Обновена на: 
10 октомври 2020

Празникът на еленския бут, който традиционно се провежда по Димитровден, тази есен няма да се състои.

Общинският оперативен щаб и организаторите на празника, община Елена и Местният съвет по туризъм, проведоха две съвместни заседания и в крайна сметка, след продължителни разисквания, постигнаха единно становище.

„Изключително трудно и с огромно съжаление, но с необходимата отговорност взехме решението за отмяна на Празника на еленския бут, заради удължената до края на месец ноември извънредна епидемична обстановка и действащите противоепидемични мерки в страната, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването. Като разумни и отговорни хора сме длъжни да помислим преди всичко за здравето и живота както на жителите на общината, така и на гостите на нашия град. Отмяната се налага и заради това, че пъстротата и колоритът на празника през последните години събират на ограничено място в централната градска част десетки хиляди посетители. Невъзможно е в тази ситуация да бъдат ефективно осъществени противоепидемичните мерки, а в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка, това би било неоправдан риск“, сподели кметът на общината инж. Дилян Млъзев.

Къщите за гости, хотелите и другите места за настаняване са отворени за гости и туристи, които предпочитат да прекарат свободното си време по Димитровден в Еленския балкан. Няма да има обаче организирани празнични събития – концерти, изложби, игри, възстановки, касапски кът, нито скари на открито, сергии и павилиони за продажба на занаятчийски и други стоки.

Собствениците на магазини, ресторанти, механи и къщи за гости ще предлагат и продават еленски бут по обичайния ред и при строго спазване на противоепидемичните мерки.