Жителите и гостите на Радомир се запознаха с бозаджийския занаят по време на празника на бозата

Обновена на: 
10 октомври 2020

Днес се проведе петото издание на Празника на бозата в град Радомир. Програмата на фестивала започна с откриването на изложба на детски рисунки на тема: “Бозаджийството в Радомирско” в Общинския исторически музей в града.

В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. За пета поредна година отвори врати и музейната експозиция “Стойова къща”.

Жителите и гостите на Радомир успяха да разгледат старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят със старата технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката.

В двора на музейна експозиция “Стойова къща” бе представена презентация, проследяваща спецификите и традициите в производството на боза в Радомирско, от минали времена до наши дни.

По самобитен начин празникът на бозата беше отбелязан и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Кленовик, Копаница, Кондофрей, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в кв. “Върба”.